Ontdekkingsreis naar mooie combinaties van bier en spijs

Vorige week heb ik met vrienden een proeverij gedaan in onze zoektocht naar interessante bier-spijs combinaties. Zoals wellicht bekend geloof ik dat hier nog een wereld te ontdekken valt. De basis voor onze proeverij was een indeling die is gemaakt door Randy Mosher met smaakprofielen van eten en bieren die goed samengaan. Zie ook mijn pagina over bier-spijs combinaties.

Hierbij onze ervaringen op een rij.

Peperige gist: combineert schijnbaar goed met brie, en paddenstoelen.
Als bieren hebben we gekozen voor twee saisons de Eem Jouissance Jaune en Bogt Kent Kuit (dit laatste is van mijn eigen brouwerij). De eerste is een meer kruidige saison, de tweede een kuit vergist met saisongist. Deze heeft een sterk fruitig aroma. Als spijzen hebben we gekozen voor een biologische brie van de Eko-plaza, oesterzwammen, shiitake en kastanjechampignons. Van de bovengenoemde combinaties was de kruidige saison (Eem Jouissance Jaune) met brie een geweldige combi. Ook de fruitige saison (Bogt Kent Kuit) combineerde mooi met kastanjechampignon minder uitgesproken maar zeker ook een vermelding waard. De andere combinaties vond ik niet veelzeggend. Het lijkt mij interessant om verder te onderzoeken welke andere bieren/saisons met een peperig gistprofielgoed combineren met andere romige kazen.

Fruitige gist: als vertegenwoordigers van fruitige gist hebben we gekozen voor een Westmalle Dubbel, een Maisels Weizen, Rochefort 10 en mijn eigen gebrouwen bier: de Bogt Kent Kuit. Het fruitige in een Westmalle laat zich door mij omschrijven als geuren van gerijpt zoet fruit, de Maisels Weizen heeft net als andere weizenbieren een sterk banaanaroma. Het aroma van de Rochefort 10 zou ik omschrijven als sinaasappel gecombineerd met romige yoghurt. De Bogt heeft een aroma van tropisch geel fruit: mango met ananas. Als spijs hebben we gekozen voor broodjes uit de oven met mangochutney maar ook met versgesneden stukjes appel. Opvallend is dat de blonde bieren met fruitige gist (de Maisels Weizen en Bogt Kent Kuit) heel mooi combineren met de chutney. De donkere bieren combineren matig tot slecht. Alle bieren combineren ronduit slecht met de appel.

Honingachtige bieren: de ultieme vertegenwoordiger van dit genre is natuurlijk de Barbar. Deze hebben we gecombineerd met een Italiaanse panforte (gerecht van vruchten en noten) bereid met Haagse Honing. Ook hebben we deze gecombineerd met een biologische vanillepudding (sobbeke). Met de vanillepudding was dit een aardige combinatie maar de combinatie met de panforte was werkelijk geweldig

Barbar

Barrel aged bier: de categorie barrel-aged bier zou naar verluid goed moeten combineren met vanilletoetjes. Als barrel aged bier hebben we gekozen voor een bier van De Molen, de Rhythm & Blues Barrel Aged en een bier van Emelisse, de Imperial Russian Stout Barrel Aged in een vat voor Wild Turkey whiskey. Deze hebben we gecombineerd met biologische vanillepudding en vanilleyoghurt. Hoewel het prachtige bieren zijn leverde deze in onze ogen weinig interessante tot teleurstellende combinaties op met de door ons gekozen spijzen.

Fruitige hoparoma’s: De fruitige gehopte IPA’s vind ik zelf een interessante bierstijl maar ook wel lastig combineerbaar met voedsel. Naar verluid zouden deze goed moeten combineren met citrusvruchten en dressing met azijn. Om dit uit te testen hebben we vier dressings gemaakt. Een dressing van olijfolie met respectievelijk vers limoensap, vers citroensap, natuurazijn en balsamico-azijn. Deze dressing hebben we gecombineerd met vers afgebakken brood. Als IPA’s hebben we gekozen voor Punk IPA en de Sound Wave IPA van de Siren Craft Brewery. Opvallend was dat de combinatie van beide IPA’s met de dressing van natuurazijn er echt uitsprong. Heerlijk! Terwijl bijvoorbeeld de balsamico en de Punk heel slecht samengingen. De citrusvruchten en de IPA’s waren weinig interessant. De limoen bleef nog enigszins overeind met de Punk IPA.

Kruidige hoparoma’s Bij de kruidige hoparoma’s hebben we gezocht naar een klassiek Engelse IPA. Lastig te vinden moet ik zeggen. De bieren die we uiteindelijke geselecteerd hebben waren: de Ur Pilsener van Gulpener, de Night Cap van Butcher’s Tears, de Orval, de HRLMMR & Meer van Jopen en Klok Bier van Grolsch. Zoals wellicht bekend is de Orval gedrooghopt met Styrian Goldings hop. Deze bierselectie hebben we gecombineerd met blauwe kazen: de Roquefort en de Gorgonzola. Interessante combinaties vond ik de Ur Pilsener en de Orval met de Roquefort. De HRLMMR & Meer van Jopen combineerde ook mooi met de roquefort maar in mijn ogen prachtig met de Gorgonzola.

Gorgonzola combineert mooi met de Jopen HRLMMR & Meer
Gorgonzola combineert mooi met de Jopen HRLMMR & Meer

Gebrande moutaroma’s: Deze schijnen goed te combineren met chocolade. Als toetje van onze proefsessie hebben we gekozen voor de Tokyo Intergalactic Oak Aged Stout van Brewdog. Volgens de brouwer bereid met copieuze hoeveelheden bijzondere mouten, jasmijn en cranberries. We hebben deze gecombineerd met 3 soorten chocolade. De Friendly Dark 51,9% cacao van het merk Hands Off, een donkere chocolade van 78% met stukjes koffieboon erin en een 70% cacao versie waarvan ik het merk ook vergeten ben op te schrijven. -Wellicht dat de biertjes aan het einde toch hun uitwerking hadden- Ook hebben we dit bier nog een keer geprobeerd met de heerlijke panforte die we ook voor de honingachtige bieren hadden gebruikt. Met de panforte was dit bier niet zo interessant. Dat gold ook voor de 70% chocolade. Meest interessant vond ik de Tokyo Stout met de Friendly Dark en met de chocolade met stukjes koffie. Wellicht dat het bij die laatste hielp dat er stukjes in de chocolade zaten. Wat bij de Hands Off geholpen kan hebben is dat deze chocolade heel zacht van smaak was. De fabrikant claimt ook dat deze chocolade geen bitterheid heeft.

Al met al een leuke proeverij. Dit smaakt naar meer verdieping. Hieronder zie je ons aan het ‘werk’

Serieuze koppen bij het proeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *