Het brouwproces

Op deze pagina leg ik uit hoe bieren gebrouwen worden.

Kortgezegd komt is brouwen een combinatie van 2 biologische processen:

  • Het omzetten van zetmeel (uit mout) in suikers. Hierbij werken de enzymen uit de mout in op het zetmeel. Dit proces heet maischen. Een maischproces bestaat uit 1 of meer temperatuurstappen. De geschrote mout wordt opgelost in water en op een temperatuur gebracht waarbij de enzymen zich lekker voelen en het beste de omzetting kunnen doen.
  • Het omzetten van suikers in alcohol en andere vergistingsproducten. Na een brouwdag heeft een brouwer suikerwater (wort) geproduceerd uit mout. Door hier gist aan toe te voegen gaat de gist zich delen en het suiker omzetten in alcohol (en andere aromatische vergistingsproducten).

Het brouwen van bier bestaat uit 7 stappen.

1. Het mouten van granen

2. Het schroten (malen) van de mout

3. Het maischen van de geschrote mout in water

4. Het filteren van het wort

5. Het koken van de wort met hop

6. Het vergisten van het afgekoelde wort

7. Het bottelen op de fles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *