Bier-spijs combinaties

Bij bier denken de meeste mensen aan pils en bij bier-spijs combinaties aan pils met chips of pils met afhaalchinees. Begrijp me niet verkeerd: Ik heb daar niets op tegen. Maar als je net als ik geïnteresseerd bent in het proeven van speciale bieren wil je weten of er nog meer te koop is dan dat.

Bewerking van stilleven van Pieter Claesz Bron: http://www.flickr.com/photos/zijperspace/

Bewerking van stilleven van Pieter Claesz Bron: http://www.flickr.com/photos/zijperspace/

Bier is verkrijgbaar in een breed palet aan smaken: bitter, zoet maar ook zuur en ziltig. Om bier dan toch maar weer eens met wijn te vergelijken: Bier is dan wellicht niet zo intens als wijn, het smaakpalet is wel veel breder. Dat maakt mij nieuwsgierig naar de mogelijkheden om dit met eten te combineren. Mijn overtuiging is ook dat hier nog een wereld te ontdekken valt.

Voor het vinden van goede cominaties ben ik dus op zoek naar een antwoord op de vraag welk bier goed samengaat met welk spijs. Onder een goede bier-spijscombinatie versta ik een combinatie waar het bier en de spijs elkaars smaak op een goede manier wijze versterken. Dus niet een combi waarin het eten het bier doet verdwijnen of andersom.  Ik ben benieuwd of het antwoord hierop bestaat uit lucky shots door gewoon te proberen of dat hier in algemene zin toch echt iets zinnigs over te zeggen is.

Interessant in dit opzicht vind ik een overzicht van Randy Mosher. Hij onderscheidt typen smaken van eten en bier die goed samengaan. Zie ook zijn boek Tasting Beer (Mosher. Tasting Beer, Storey Publishing 2009). Dit vind ik mooie poging om vuistregels te formuleren voor lekkere combinaties.

Bier-spijs combinaties

Hierbij een verslag van een proeverij die ik gedaan heb met vrienden. De basis voor onze proeverij vormde een overzicht van Randy Mosher met smaakprofielen van eten en bieren die goed samengaan.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *