Bier in Thailand

“Ik hou zelf niet zo van donker bier.” zegt de eigenaar van een Thais koffiehuis als hij een Weihenstapher Korbinian voor me neerzet op een terras in Thailand. Ik voel me opgetogen omdat ik iets speciaals ontdekt heb. Zijn woorden kunnen daar geen afbreuk aan doen. Ik heb wel een vermoeden waarom mijn ontdekking hier minder wordt gewaardeerd. Thailand is een pilsland en dat is best begrijpelijk. Ga maar na: de avond is hier ingevallen in Trang, een stad in het zuiden van het land. Het is hier nog steeds boven de dertig graden. Dat na een hete dag die wij vandaag deels hebben ontvlucht door in onze airco hotelkamer op bed te gaan liggen. Als je je dan bedenkt dat januari ook hier het koelere tijdstip van het jaar is begrijp je ze wel, die Thai.

Thailand pilsland
Ik ben drie weken op huwelijksreis in Thailand en ja ook daar ben ik op zoek naar bijzondere bieren. Ik vraag me dan af of er bier te koop is dat ik ik nog niet ken. Zoals ik al zei Thailand is een pilsland. Ik heb me voorgenomen dat het al mooi zou zijn als ik aanloop tegen iets anders dan bekende lokale pilsmerken als Singha, Chang en Leo.

Over dat pils valt trouwens best wat te zeggen. Pils drinken in Thailand gaat anders dan bij ons. Het wordt zelden getapt maar altijd uitgeserveerd in fles. Letterlijk dus zonder glas ernaast. Die fles zit dan meestal in een schuimrubber omhulsel om te voorkomen dat het bier te snel opwarmt. Ik vind dat een mooie vondst want lauw pils daar wordt niemand blij van. Of zijn er nog andere redenen?

Deze vakantie wilde ik mijn pils graag in een glas en dat is toch wel wennen merk ik. Je moet er heel expliciet om vragen. Soms komt zo’n glas uit de koelkast/vriezer maar in de meeste gevallen pakken ze een glas van op de bar en doen dat vol met ijsklontjes. Ja je leest het goed. Na 1,5 week ben ik maar weer gestopt met het vragen van een glas. Dat had meer redenen dat alleen het ijs.

Het drinken van bier uit een glas stelt je in staat om echt te proeven en dat is niet in alle gevallen een goede ervaring. Zo heb ik deze vakantie ontdekt dat ik persoonlijk geen fan ben van Singha en Chang. Het een vind ik zurig en het ander erg bitter maar dan op de verkeerde manier. Vroeger stond ik daar nooit bij stil, gewoon een biertje. Tja zo’n Stibon diploma brengt toch ook wel nadelen met zich mee! Ik vind hun merk Leo gelukkig een stuk beter. Een zacht pils met een beter aroma.

Maar er is meer!
Maar goed is er dus meer dan pils. Zoals ik al zei had ik een Weihenstapher Korbinian ondekt. Deze trof ik aan in een zaak waar een een koelkast stond van het bedrijf ‘Brewmaster’. Dit lijkt een lokaal concept met het idee dat ze op bepaalde plekken koelkasten neerzetten met een mooie collectie speciaalbieren. Het heeft er veel van weg dat het bedrijf Brewmaster de voorraad in de verschillende zaken zelf bijhoudt. In de koelkast trof ik een collectie met voor ons Nederlanders bijzondere en minder bijzondere speciaalbieren: van Karmeliet Tripel en Delirium Tremens tot Duvel en Warsteiner.


Als consumerende toerist in Bangkok
Terug in de hoofdstad Bangkok zitten mijn vrouw ik op een terras met wezenloze fotomodellen, patsende expats en pompende housebeats. Toch ben ik ook hier blij vanwege een mooie bierontdekking. Daar ging een echte zoektocht aan vooraf. Op het moment van ons bezoek loopt de politieke spanning in de hoofdstad behoorlijk op. Het land lijkt verdeeld in 2 kampen met de elite en de stedelingen in het ene kamp en de boeren en de armen in het andere kamp. Het kamp van stedelingen wil af van de huidige regering en demonstreert al weken. Ze hebben 7 belangrijke verkeersaders geblokkeerd. Om te zorgen dat we de stad uit kunnen verblijven we in een wijk die gelegen is naast de skytrain. Dit is een chiquer deel van de stad. Het voelt wat raar om middenin een gebied te verkeren waar een wezenlijke politieke strijd wordt uitgevochten en dan zelf op biermissie te zijn. Maar goed ik ben nu eenmaal een toerist dus ik zal me ook als zodanig gedragen. Hup door die demonstratie heen op zoek naar een bar met speciaalbier!

Zoektocht in de stad
Drie dagen daarvoor: We staan op het punt om de volgende dag naar Bangkok te vertrekken. Ik surf toevallig langs de website van Mikkeller. Hee ze hebben ook een bar in Bangkok, super! Dezelfde avond na onze reis gaan we op pad. De Mikkeller bar ligt in een zijstraat van de grote weg waar ons hotel ook aan ligt. Dat brengt mijn vrouw op het idee dat we er ook heen kunnen lopen. Helaas onderschatten we het tochtje behoorlijk. Na vele kilometers wandelen zijn we eindelijk op de plaats van bestemming. Wat blijkt? De Mikkeller bar opent pas over een week. Nee, dat meen je niet! Dat gaan we niet meemaken want met een paar dagen vliegen we weer terug naar Nederland.

Tot mijn vreugde ontdek ik de volgende dag dat in de straat naast ons ons hotel een biertent zit. Het ziet eruit een als standaardtent voor Engelsen maar er hangt een spandoek op de gevel dat de craft bier hebben. Ik zie een plaatje van Boont Amber Ale. Yes! We nemen ons voor om die avond naar die bar gaan. ‘s avonds als we de tent binnen stappen komen er meteen een Thaise vrouw op ons af: “Singha? Chang? Heineken? Nee?” Een tweede vrouw komt aangesneld: “Carlsberg? Warsteiner?” Ik probeer duidelijk te maken dat ik craf bier wil: “Do you have a beer of Anderson Valley? Do you have a Boont Amber Ale? Do you have an IPA?” Glazige blikken. Ik pak hun menu erbij om aan te wijzen waar ik naar op zoek ben maar er staat alleen maar pils en cider op de kaart. Die gasten hebben toch een spandoek hangen??

De 2e avond biermissie lijkt wederom niet geslaagd. We gaan weer terug naar de hotelkamer. Dan ontdek ik de website van Beervana. Beervana dit is een vergelijkbaar concept met Brewmaster. Het bedrijf biedt een selectie craft bieren aan diverse cafés in de stad. Op hun website vind ik een bar die hun bieren verkoopt met de naam The Alchemist en jawel ook deze ligt om de hoek. Het lastige is alleen dat het nu zondag is. Dinsdag vliegen we en op maandag’s is deze bar gesloten. Dus ik kijk mijn vrouw lief aan. Hoewel het al redelijk laat is gaan we weer op pad. En jawel de bar is nog open ze verkopen drie verschillende craftbieren. We negeren de zwaar ongeïnspireerde barman en bestel samen drie mooie craftbieren.

Een Anderson Valley Summer Solstice. Een amber- tot bruinkleurige ale (5% Vol. Alc.). Ze noemen het zelf een een cream ale. Het is een volmondig bier met weinig koolzuur. Het aroma verandert van biscuit in het begin tot chocolade.

Een Rogue Dead Guy Ale. Dit is een fris amberkleurig meibockbier (6,6%) met meer koolzuur. Het heeft een licht aroma, een combinatie van citrus (limoen) en biscuit.

Het laatste bier dat we hier drinken is een Rogue Hazelnut Brown Nectar een lichtbruin bier van 6,6%. Een aroma van gebrande chocolade dat gek genoeg fris aandoet. Je proeft wel koolzuur maar het bier heeft nauwelijks schuim zoals je van een Amerikaan verwacht. Zelf vind ik de hazelnoot er lastig uit te halen.

De leuke bieren maken de desinteresse van de barman goed. Een leuke ontdekking deze bar. Je moet er alleen wel scherp op zijn dat ze niet direct de flesjes meepakken na het uitschenken maar dat begreep de barman uiteindelijk wel.


De ontknoping
Onze laatste avond in Thailand gaan we op pad naar Brew Beers en Ciders. Dit is een plek die wel echt om bier moet draaien. Normaal gesproken kom je in je zoektocht naar craft bieren terecht op de leukere plekken in een stad. Hier is het maf genoeg net andersom. We zitten in een deel van de stad waar iedereen er is om zichzelf te laten zien. Een onprettige sfeer. Maar toch eindelijk een plaats in Thailand een brede selectie bieren. Toch? Hun menukaart maakt met op het eerste gezicht wat ongerust. Ze hebben veel moeite gedaan om pils uit de hele wereld hierheen te slepen. Zo verkopen ze Heineken, Bavaria en Swinckels maar ik zie op de kaart geen craft bier. Tot ik er naar vraag. Ik krijg een mooie waaier met bieren van Beervana en een uitgebreid biermenu van Mikkeller! Als ik de bar inloop ben ik helemaal verkocht. We drinken hier een Mikkeller Winter Ale van 6% met een uitgesproken gistaroma.  Het is een zurig en ziltig bier met kaneel, Brett en appel. Maf detail deze prachtige bieren worden geserveerd op viltjes van Heineken. Dat zul je op andere plekken niet gauw tegenkomen.

Een erg mooie ontdekking vind ik het Italiaanse Birra del Borgo met My Antonia. Het is een collab met Dogfish Head uit de VS. Een geelkleurig zogenaamd Imperial Pils. Een zeer fruitig bier (7,9% Vol. Alc.) met een mooie body. Wat een ontdekking! By far het beste bier van deze vakantie. Het bier komt ondanks het hogere alcoholpercentage niet zwaar over.

Een ander mooi bier dat we hier drinken is van het Japanse Hitachino Nest Dai Dai Ale. Dit is een amberkleurige IPA van 6,2%. Dit blijkt gebrouwen te zijn met de voor mij onbekende hop ‘Tardif de Bourgogne’. Ook zijn er fruitschillen gebruikt van mandarijnen van een wilde Japanse mandarijnensoort (Fukure Mikan). Het bier is minder fruitig dan de Birra del Borgo maar heeft een aardige hopbitterheid.  Ik vind het zelf wel een aardig bier.

De volgende dag zullen we terugvliegen naar Nederland. Deze vakantie was voor ons al geslaagd en de kennismaking met deze laatste bieren voelt als een mooie ontknoping van de bierzoektocht. Tevreden laten we de fotomodellen en expats verder alleen samen (of samen alleen).

Adressen in Bangkok:
Mikkeller Bar, Sukhumvit Rd Soi 63 (Ekamai)
The Alchemist, Sukhumvit Rd Soi 11
Brew Beers & Ciders Sukhumvit Rd Soi 55 (251/1 Soi Thonglor 55/13)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *