Bezoek hopvelden Poperinge

Onze vakantie brengt ons in het Belgische Poperinge. We bezoeken het Hopmuseum en de familie Desmyter-Coutigny van ‘t Hoppecruyt.

Het Hopmuseum
Het Hopmuseum is gevestigd in het oude ‘stadsschaalcomplex’. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Het museum bestaat uit 4 verdiepingen waarin de verschillende aspecten van de geschiedenis, de teelt en de handel in hop aan de orde komen.

Erg interessant is de mythologie rond de hop. Het verhaal gaat dat de hop in tegenstelling tot alle andere planten een schepping is van de duivel. Nu is het verhaal me niet precies bijgebleven maar de hop zou op een gegeven moment uit mond groeien. God zou dit hop uit medelijden met de duivel uit zijn mond hebben gehaald. Het ontstaan van deze lieflijke plant heeft dus een beruchte geschiedenis.

Zoals wellicht bekend groeit deze plant in een mannelijke en vrouwelijke variant. Alleen de vrouwelijke planten dragen die hopbellen die gebruikt worden in het brouwproces. De mannetjes zijn niet alleen nutteloos voor de teler. Ze zijn ook uitermate ongewenst omdat ze de vrouwelijke planten (tot 5 km omtrek) kunnen bevruchten. Dit levert weliswaar grotere hopbellen op maar wel met oliehoudende zaden erin. Bier waarin dit type oliehoudende hopbellen verwerkt wordt slaat heel snel dood. En als de Belgen ergens een hekel aan hebben is dat het dood bier. Vandaar dat de Gemeente Poperinge een verbod op hopmannetjes heeft. Iedereen in de omgeving van Poperingen wordt gevraagd mannelijke hopplanten te verwijderen.

Bezoek ‘t Hoppecruyt

‘t Hoppecruyt wordt gerund door de familie Desmyter-Coutigny. Deze familie zit al 4 generaties in de hopteelt. En we het treffen het: september is het moment van de hopoogst!

Waar veel Poperingse hoptelers ervoor kiezen om bitterhoppen te telen heeft deze familie 10 jaar geleden de overstap gemaakt naar aromahoppen. De familie teelt o.a. hoppen van het ras Challenger, Target, Saphir, Merkur en East Kent Goldings. Hiermee bedienen ze de markt voor de betere bieren zoals het Poperings Hommelbier.

Hop is een vaste plant die klimt. Het wordt verbouwt langs draden. De familie gebruikt hiervoor oude telefoonpalen. Die zijn stevig en gaan lang mee. Zodra de spechten gaten in de palen beginnen te maken weet de familie dat het tijd is om een paal te vervangen.

Hopplanten kunnen heel snel groeien. Naar verluid groeien ze in het juni per dag het aantal centimeters dat de thermometer in graden aangeeft! De familie doet ook rondleidingen. Voor mij was het heel bijzonder om een keer bij de oogst te kunnen zijn. Hiervan heb ik een film geschoten. Zie hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *