Bezoek Emelisse brouwerij (augustus 2013)

Mijn vriendin en ik zijn liefhebbers van de bieren van Emelisse. We hebben hun bieren leren kennen door onze bezoekjes aan biercafé de Paas. Op die manier hadden we al kennis gemaakt met onder meer de Emelisse Blond met Nelson Sauvin hop, hun steviger DIPA (Double Imperial Pale Ale) en TIPA (Triple Imperial Pale Ale). Omdat we weten dat Kees Bubberman, de brouwmeester van Emelisse graag vernieuwend bezig is waren we nieuwsgierig wat ze nog meer op het vat hebben. Een goede reden om een keer langs te gaan en dat bij de brouwer zelf te ontdekken.

De brouwerij ligt in Kamperland op het Zeeuwe eiland Noord-Beveland. Het is genoemd naar het dorp Emelisse dat ook in Noord-Beveland lag en inclusief gasthuis en klooster verdween tijdens de allerheiligenvloed van 1532. Het gebouw ligt aan de rand van het dorp en heeft de vorm van een oud gemaal. Midden in het gebouw staan 2 mooie koperen ketels: een maïsch/kookketel met een capaciteit van ongeveer 1000 liter en filter/klaringskuip.

Wij hebben er drie voor ons onbekende bieren geproefd. De meest in het oog springende was de Smoked Rye IPA (6,2 % Vol, EBC 25, EBU 55, 15 plato). Bij het inschenken doen de koolzuurbellen je al vermoeden dat dit bier een mooie body moet hebben. Het bier heeft een heerlijk hoppig aroma van Simcoe en Cascade hoppen. Het rokerige van dit bier is subtiel. Bij het ruiken overheerst de frisheid van de hop maar het rokerige proef je wel degelijk zodra je een slok neemt. En de body van het bier blijkt wat je ervan verwacht. Emelisse heeft dit bier opgenomen in hun zogenoemde “innovation serie.” Bij succes kan deze worden opgenomen in de vaste selectie. Voor mijn vriendin is dit overigens het eerste rookbier dat ze lekker vindt. Wat mij betreft verdient dit bier zeker een plaats in het vaste assortiment!

Een ander bier dat het vermelden waard is, is het zomerbier (2,5% Vol, EBC 13, EBU 51, 8 plato) . Dit bier wordt er getapt onder de titel “zomerbier” maar is ook op fles verkrijgbaar onder de naam “2,5”. Dit is een heerlijk fris, goudblond bier dat door een flinke gift hop (amarillo??) goed blijft staan ondanks dat het zo licht is.

Een ander bier in de innovatielijn is de Saison (6%Vol, EBC 15, EBU 45, 15 plato). Dit is een mooi blond, troebel bier met een niet teveel koolzuur. Het bier vind ik voor een saison erg goed gelukt. Bij een slok van dit bier proef je eerst iets peperigs van de saisongist en daarna ook iets zoetigs. Niet extreem verrassend als de smoked rye IPA maar een echt goede saison die ik graag zou bestellen als ik deze ergens op de kaart zie staan.

 

Emelisse: Nieuweweg 7, Kamperland
Reistip: Kamperland is vanuit Den Haag lastig bereikbaar met het openbaar vervoer en ik vermoed dat dat niet alleen voor ons geldt. Dit hebben we opgelost door de fiets op de trein te zetten naar station Goes. Ook hadden we een kamer geboekt bij d’Ouwe Smidse op 100 meter van de brouwerij. Op die manier konden we gerust enkele bieren proeven en konden we de volgende dag van Kamperland op de fiets naar Middelburg (mooie route!).


View Larger Map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *