Stap 7. Het bottelen op de fles

Een veelgebruikte methode is om het bier te bottelen op fles. Het idee is dat het bier nog enkele weken navergist op fles. Het koolzuur dat hierbij ontstaat kan niet meer weg uit de fles en lost uiteindelijk op in bier. Om dit proces op gang te brengen wordt op het moment van bottelen een een klein beetje suiker toegevoegd aan het bier.

Deze flesjes worden vaak 2 tot 3 dagen in een warme kamer gebracht om daarna gekoeld te worden tot lagertemperatuur. Na een week is het bier drinkbaar maar beter is het om het enkele weken tot een maand op dronk te laten komen.

NB! Een waarschuwing is hierbij op z’n plaats voor beginnende thuisbrouwers. Als je teveel suiker toevoegt zullen je flesjes bier veranderen in handgranaten die op de meest onverwachte momenten uit elkaar kunnen knallen. Zelf voeg ik bij het bottelen meestal tussen de 5 en 7 gram suiker toe per liter bier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *